Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Τουρκία & Ευρώπη- Τι ξεκαθάρισε στη Σύνοδο Κορυφής

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις και να προσέλθει σε διάλογο έστειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN και στη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ.

Σύμφωνα με το newsbomb.gr πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλες τις τελευταίες εξελίξεις, και φυσικά στα ελληνοτουρκικά.

Η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη έρχεται άλλωστε λίγες ώρες μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των 27 της Ε.Ε. όπου έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων.

Δείτε επίσης Σαντορίνη: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης κοκαΐνης

«Η συμπεριφορά της Τουρκίας απειλεί τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο»

«Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Υπάρχει διαφωνία με την Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Αυτό που της είπαμε πολύ ανοιχτά είναι ότι πρέπει να καθίσουμε και να συζητήσουμε σαν πολιτισμένοι γείτονες και αν δεν μπορούμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα μπορούμε πάντα να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο και να αποφασίσει αυτό», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο περιστατικό επακούμβησης της ελληνικής φρεγάτας με την τουρκική: «Υπάρχει ρίσκο με την αυξανόμενη ένταση από την πλευρά της Τουρκίας και την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε ένα περιστατικό με την σύγκρουση δυο πλοίων. Αυτό δεν είναι κάτι που θέλουμε να βλέπουμε στην περιοχή. Εννοείται πως θα υπερασπιζόμαστε πάντα τα δικαιώματά μας, αλλά δεν είμαστε ποτέ αυτοί που θα προκαλούμε τέτοια περιστατικά».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανεχθεί μονομερείς δραστηριότητες από την Τουρκία, η οποία, όπως είπε, προκαλεί στέλνοντας ένα ερευνητικό πλοίο αλλά και σημαντικό αριθμό πολεμικών σκαφών, προκαλώντας απότομη κλιμάκωση της έντασης.

«Θα υποστηρίξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά δεν είμαστε αυτοί που αναζητούμε την κλιμάκωση. Το μήνυμά μου προς την Τουρκία είναι πολύ απλό: σταματήστε τις προκλήσεις και ας αρχίσουμε να συζητάμε σαν πολιτισμένοι γείτονες», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, εκτίμησε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα και για άλλες συμφωνίες στην περιοχή.

Τόνισε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί εάν κάθε τόσο η Τουρκία προκαλεί βγάζοντας πλοία για έρευνες.

Αναφορικά με τον κορονοϊό, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι στη χώρα μας δεν θα υπάρξει νέο lockdown.

«Περιμέναμε την αύξηση των κρουσμάτων, καθώς ανοίξαμε οικονομία και τουρισμό. Πήραμε πρόσθετα μέτρα σε συνδυασμό με τα βασικά και ελπίζουμε πως θα διατηρήσουμε τα κρούσματα σε αριθμό που μπορούμε να διαχειριστούμε. Η Ελλάδα παραμένει ασφαλής προορισμός για τους επισκέπτες», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Tο παρασκήνιο της Συνόδου: Ποιοι ηγέτες στήριξαν την Ελλάδα

Έγινε το πρώτο βήμα για να απαντήσει εμπράκτως η Ε.Ε στην Τουρκική προκλητικότητα. Ικανοποίηση από την κυβέρνηση για τα όσα ειπώθηκαν στην τηλεδιάσκεψη. Κάλεσμα Μητσοτάκη στην Τουρκία για διάλογο μόνο υπό δύο συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, για την Τουρκία προκάλεσεβέναν κύκλο συζήτησης για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τις προκλητικές κινήσεις της γείτονος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε τι συμβαίνει στην περιοχή που κινείται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, στην οποία έχουν αναπτυχθεί και οι δύο στόλοι Ελλάδας-Τουρκίας. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός – όπως αναφέρει το ρεπορτάζ – είπε με λεπτομέρειες για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, που μπορεί να προκαλέσουν ένα θερμό επεισόδιο, με αφορμή τα όσα έγιναν με τις δυο φρεγάτες, την Κεμάλ Ρέις και τη Λήμνος. Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο, καθώς έχει όλα τα επιχειρήματα για να συζητήσει με την Τουρκία, όχι όμως υπό το κράτος εκβιασμών, όπως εκτυλίσσονται αυτή τη στιγμή, ενώ πρόσθεσε ότι αν δεν τα βρουν, η ελληνική πλευρά θα προσφύγει στη Χάγη.

Δείτε επίσης Χρυσούλα Διαβάτη:”Θα πνιγόμουν με τις φίλες μου. Σώθηκα από θαύμα”

Στο πλαίσιο αυτό, κάποιες χώρες τάχθηκαν με το μέρος της Ελλάδας. Το λόγο πήρε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι μίλησαν για την αλληλεγγύη της Ευρώπης στην χώρα μας. Έντονη ήταν και η στήριξη του Αυστριακού Καγκελάριου, Κουρτς, ο οποίος μετά τη Σύνοδο, σε δηλώσεις του τόνισε ότι δεν μπορεί η Ε.Ε να δέχεται εκβιασμούς από την Τουρκία και πρέπει να συνταχθεί στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου με τον πιο έντονο και αποφασιστικό τρόπο.

Μητσοτάκης: «Όχι» δύο μέτρα και δύο σταθμά

Στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Λευκορωσία.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Τουρκία «αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», ενώ παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του, τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, αναλύοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία.

«Όχι, όμως», όπως τόνισε, «όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Σαρλ Μισέλ: Στηρίζουμε Ελλάδα και Κύπρο

ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος στις δηλώσεις του εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο απένατι στην τουρκική παραβατικότητα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε:

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το θέμα και οι σχέσεις μας με την Τουρκία τέθηκαν από διαφορετικά κράτη-μέλη. Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαιώσαμε εκ νέου τα προηγούμενα συμπεράσματά μας για τις παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά στις γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να επανέλθουμε το Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Ανησυχία της Μέρκελ για την κατάσταση

Με τη σειρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ανησυχία της για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την καγκελάριο, η Γερμανία ενεργοποιείται προς την κατεύθυνση διαλόγου σε ό,τι αφορά στις διαφωνίες για τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κι επισήμανε ότι πρέπει να ξαναρχίσει αυτός ο διάλογος που είχε σταματήσει το 2016.

Η παρέμβαση Αναστασιάδη για τις προκλήσεις της Τουρκία

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβε μέρος και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Ο ίδιος τόνισε την επιβεβλημένη ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρεί τις αρχές και αξίες που τη διέπουν σε κάθε περίπτωση παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου και όχι κατ΄ επιλογήν, ή με βάση τα ειδικότερα συμφέροντα των κρατών- μελών, στην παρέμβασή του κατά τις εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στην παρέμβαση του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η ΕΕ επιβάλλεται να είναι παρούσα όποτε παραβιάζονται δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο και όχι κατ΄ επιλογήν ή με βάση τα ειδικότερα συμφέροντα των κρατών μελών, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η Κύπρος βιώνει εδώ και χρόνια την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών από την Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας χαιρέτισε την προσέγγιση και την άμεση αντίδραση της ΕΕ σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Λευκορωσία, υπογραμμίζοντας ότι «αναμένω, ωστόσο, την ίδια σθεναρή και αποφασιστική προσέγγιση να ακολουθηθεί από την ΕΕ και για τρίτες χώρες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο» και πρόσθεσε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών από την Τουρκία, υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, στο ίδιο το έδαφός της και ενάντια του ιδίου του λαού της, με φίμωση του Τύπου και της ελευθεροτυπίας, με φυλακίσεις δημοσίων λειτουργών και άλλες δεκάδες χιλιάδες κατάφορες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεχιζόμενη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, καθώς και στις παράνομες και προκλητικές ενέργειές της έναντι των θαλασσίων ζωνών Κύπρου και Ελλάδας.

Τόνισε ότι η ΕΕ έχει την ευθύνη να αντιδράσει σε αυτές τις σοβαρές προκλήσεις έναντι της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, όπως επιδεικνύεται και τώρα, δεν θα καμφθεί με μια χλιαρή αντίδραση από την ΕΕ.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ έχει συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις τουρκικές προκλήσεις, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Close