Ερντογάν: Μετατρέπει σε τζαμί και τη Μονή στην Κωνσταντινούπολη

Ο Ερντογάν μετατρέπει σε τζαμί και τη Μονή στην Κωνσταντινούπολη. Υπέγραψε προεδρικό διάταγμα το οποίο στην ουσία επικυρώνει την απόφαση του ΣτΕ η οποία, δεν είχε εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.

Σε τζαμί με τη βούλα… και η Μονή

Μετά την Αγία Σοφία, σε τζαμί μετατρέπεται και η περίφημη Μονή της Χώρας, με τα σπουδαία μωσαϊκά, με προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. Η μονή που είχε μετατραπεί σε μουσείο πριν από 74 χρόνια, βρίσκεται στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινούπολης.

Δείτε επίσης Άνδρας πέθανε σε σούπερ μάρκετ- Τον σκέπασαν και συνέχισαν τα ψώνια τους

Οριστική η απόφαση με προεδρικό διάταγμα

Το μοναστήρι χτίστηκε τον 6ο αιώνα, το 534 μ.Χ., και είναι ένα από τα παλαιότερα ιστορικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης. Το κτήριο μετατράπηκε σε τζαμί το 1511, όπως και η Αγία Σοφία, μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης. Η Μονή της Χώρας χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί για 434 χρόνια και μετατράπηκε σε μουσείο το 1945 με υπουργική απόφαση.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε τη μετατροπή της σε τζαμί το 2019 κρίνοντας ότι η υπουργική απόφαση του 1945, η οποία οδήγησε στη μετατροπή του κτιρίου σε μουσείο, ήταν παράνομη.
Η απόφαση του ΣτΕ δεν είχε εφαρμοστεί μέχρι σήμερα που εκδόθηκε το προεδρικό διάταγμα.

Close