Πόσες μέρες μπορούμε να διατηρήσουμε το κάθε είδος κρέατος στο ψυγείο;

Το ψυγείο είναι μια πολύ χρήσιμη συσκευή για το σπίτι. Μέσα σε αυτήν την συσκευή μπορούμε να διατηρήσουμε τρόφιμα για μέρες, την ίδια στιγμή που υπό άλλες συνθήκες θα μας είχαν χαλάσει μετά από λίγες ώρες. Το κάθε τρόφιμο χρειάζεται την δική του θερμοκρασία για να διατηρηθεί.

Σε διαφορετικό σημείο διατηρούμε το γάλα και τα τυριά, σε διαφορετικό σημείο τα φρούτα και τα λαχανικά και σε διαφορετικό σημείο το κρέας. Το κρέας, είναι ένα πολύ ευαίσθητο τρόφιμο κι αν δεν το προσέξουμε, μπορεί να μας χαλάσει πολύ γρήγορα. Επίσης, σε περίπτωση που καταναλώσουμε χαλασμένο κρέας, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία μας.

Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε τον σωστό τρόπο διατήρησης του κρέατος. Επίσης, το κάθε είδος κρέατος είναι διαφορετικό. Διαφορετικές μέρες διατηρείται το κοτόπουλο και διαφορετικές μέρες το βοδινό. Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε ένα άρθρο, όπου θα σας εξηγήσουμε αναλυτικά πως μπορούμε να συντηρήσουμε το κάθε είδος κρέατος ξεχωριστά. Διαβάστε παρακάτω:

Πουλερικά

Τα ωμά πουλερικά μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για 1-2 μέρες, στην θερμοκρασία των 4,5 βαθμών Κελσίου. Στην κατάψυξη από την άλλη μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και ένα έτος, στη θερμοκρασία των -18 βαθμών Κελσίου. Από την άλλη τα μαγειρεμένα πουλερικά μπορούν να αντέξουν στο ψυγείο για λίγες μέρες ενώ στην κατάψυξη από 2 έως και 6 μήνες!

Πόσες μέρες μπορούμε να διατηρήσουμε το κάθε είδος κρέατος στο ψυγείο;

Κόκκινο & χοιρινό κρέας

Τα δυο αυτά είδη κρέατος, τα βάλαμε στην ίδια κατηγορία αφού και στις δυο περιπτώσεις τηρούμε τους ίδιους κανόνες. Έτσι, το ωμό κόκκινο και το ωμό χοιρινό κρέας, μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο μέχρι 5 μέρες. Από την άλλη μεριά, στην κατάψυξη μπορείτε να τα βάλετε από 4 έως 12 μήνες. Το μαγειρεμένο κόκκινο και το μαγειρεμένο χοιρινό κρέας, αντέχουν 3-4 μέρες στο ψυγείο και 2-6 μήνες στην κατάψυξη.

Πόσες μέρες μπορούμε να διατηρήσουμε το κάθε είδος κρέατος στο ψυγείο;

Κιμάς κάθε είδους!

Ο κιμάς είναι στην ουσία αλεσμένο κρέας. Είτε λοιπόν έχετε κιμά χοιρινού, είτε βοδινού, είτε κοτόπουλου, είτε ανάμεικτο οι κανόνες που πρέπει να τηρήσετε κατά τη συντήρηση του είναι συγκεκριμένοι. Ο κιμάς μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο 1-2 μέρες ενώ στην κατάψυξη 3-4 μήνες.

Πόσες μέρες μπορούμε να διατηρήσουμε το κάθε είδος κρέατος στο ψυγείο;

Συσκευασμένα αλλαντικά και λουκάνικα

Τα συσκευασμένα αλλαντικά και λουκάνικα μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για τουλάχιστον δυο εβδομάδες, εφόσον δεν έχουμε ανοίξει τη συσκευασία τους. Όταν όμως η συσκευασία τους ανοιχτεί θα πρέπει να καταναλωθούν το πολύ σε 3 έως 5 ημέρες. Στην κατάψυξη από την άλλη αντέχουν για 1-2 μήνες αφού έχουμε ανοίξει τη συσκευασία.

Πόσες μέρες μπορούμε να διατηρήσουμε το κάθε είδος κρέατος στο ψυγείο;

Μπέικον

Το μπέικον, όταν δεν είναι συσκευασμένο μπορεί να αντέξει στο ψυγείο μας έως και μια εβδομάδα. Στην κατάψυξη από την άλλη μπορείτε να το συντηρήσετε έως και ένα μήνα.

Πόσες μέρες μπορούμε να διατηρήσουμε το κάθε είδος κρέατος στο ψυγείο;

Φρέσκα λουκάνικα

Τα λουκάνικα που παίρνουμε από το κρεοπωλείο πρέπει να καταναλωθούν εντός ολίγον ημερών εφόσον τα έχουμε βάλει στο ψυγείο. Στην κατάψυξη συντηρούνται κι αυτά έως κι ένα μήνα.

Πόσες μέρες μπορούμε να διατηρήσουμε το κάθε είδος κρέατος στο ψυγείο;

Αυγά

Τα αυγά οντάς ωμά μπορούν να συντηρηθούν στο ψυγείο μέχρι κι ένα μήνα. Αν τα βράσουμε όμως, θα πρέπει να καταναλωθούν το πολύ σε μια εβδομάδα. Στην κατάψυξη δεν μπορούμε να συντηρήσουμε ολόκληρα τα αυγά. Μπορούμε όμως να καταψύξουμε ξεχωριστά τα ασπράδια ή τους χτυπημένους κρόκους. Σε αυτές τις δυο περιπτώσεις συντηρούνται έως κι έναν χρόνο.

Πόσες μέρες μπορούμε να διατηρήσουμε το κάθε είδος κρέατος στο ψυγείο;

Extra tips:

  1. Καλό θα ήταν να τοποθετούμε το κρέας μας σε ισοθερμική σακούλα, όπου θα το διατηρήσει κρύο, από το supermarket ή το κρεοπωλείο, μέχρι το σπίτι μας.
  2. Τα νωπά κρέατα πρέπει να διατηρούνται στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου (0-4 βαθμούς Κελσίου) .
  3. Η συσκευασία των κρεάτων είναι ειδικά διαμορφωμένη για τα συντηρεί περισσότερο. Όσων αφορά το χαρτί του κρεοπωλείου, καλό θα ήταν να διατηρήσετε το κρέας σας εκεί, εφόσον είναι ειδικά κατασκευασμένο για να το συντηρεί και να το κρατά ασφαλές.
  4. Ο κιμάς πρέπει να καταναλώνεται το πολύ σε 12 ώρες μετά την αγορά.
  5. Τα κομμάτια όπως το συκώτι κι η γλώσσα μέσα στο 24ωρο.

Η συσκευασία παίζει ρόλο στο πόσο καιρό διατηρείται ένα είδος κρέατος.

Οι συσκευασίες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  1. Απλή συσκευασία
  2. Σε κενό αέρος (vacuum)
  3. Τροποποιημένη ατμόσφαιρα

Το κρέας λοιπόν μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο από 3 μέρες έως και 3 εβδομάδες, εφόσον η συσκευασία του δεν έχει ανοιχτεί. Οποιοδήποτε άνοιγμα της συσκευασίας μπορεί να αλλάξει εντελώς την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στο προϊόν.

Το συσκευασμένο κρέας το οποίο είναι μέσα σε μεμβράνη, πρέπει να μπορεί να αναπνέει. Γι’ αυτό αποφεύγουμε να τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο. Τέλος, τα κατεψυγμένα προϊόντα διατηρούνται στους -18 βαθμούς Κελσίου μέχρι την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται πάνω στο προϊόν.

Πως μπορούμε να καταψύξουμε το κρέας στο σπίτι μας;

Τηρούμε τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του καταψύκτη μας στους -24 βαθμούς Κελσίου, για να γίνει πιο γρήγορα η διαδικασία της κατάψυξης.

Close