Κορονοϊός: Έρχονται τοπικά lock down- Τι μέτρα ζητούν οι λοιμωξιολόγοι

Οι επιστήμονες δείχνουν έντονη ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφει καθημερινά η χώρα μας, ενώ οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε 233.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, αναφορικά με τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού που σημειώνονται καθημερινά στη χώρα μας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «τα πράγματα είναι στα όρια του συναγερμού», ενώ σημείωσε ότι «αυτή την στιγμή έχουμε ομάδα ατόμων που κυκλοφορούν και δεν ξέρουν ότι το έχουν».

Σύμφωνα με το ethnos.gr αναφορικά με το εμβόλιο της Οξφόρδης, ο κ. Γώγος δήλωσε ότι είναι η λύση με την προϋπόθεση να είναι αποτελεσματικό στο 60-70% και να εφαρμοστεί στο 70%, ώστε να αποκτηθεί η ανοσία της αγέλης. «Μένει να δούμε από τις μελέτες πόσο ασφαλές είναι και πώς θα λειτουργήσει στις ευπαθείς ομάδες, στις οποίες θα γίνει πρώτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι είναι το πρώτο εμβόλιο που θα έρθει στην Ευρώπη. «Προχωρούν και άλλα, αλλά ακόμα είναι πίσω τα υπόλοιπα», τόνισε.

Η απάντηση της Κομισιόν στις δηλώσεις Κικίλια για το εμβόλιο

Μπορεί ο Βασίλης Κικίλιας να αναφέρθηκε σε χιλιάδες δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού, που θα έφταναν στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, αλλά η Κομισιόν δεν επιβεβαιώνει αυτή την είδηση. Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βίβιαν Λουνέλα, σε ερώτηση που δέχθηκε από δημοσιογράφο, απάντησε για το θέμα ότι δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία για τα εμβόλια», ήταν η απάντηση της Βίβιαν Λουνέλα, η οποία πρόσθεσε πως στρατηγική της Ένωσης είναι να έχει τα εμβόλια όσο πιο σύντομα γίνεται, αλλά και με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Η Βίβιαν Λουνέλα ανέφερε πως η Κομισιόν διαπραγματεύεται την αγορά εμβολίων με διάφορες εταιρείες, προκειμένου να είναι σε θέση να τα παράσχει άμεσα στα κράτη – μέλη και έχει ήδη έρθει σε μία πρώτη συμφωνία, ώστε να παραλάβει 300.000.000 δόσεις εμβολίων όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα. «Αυτό τόνισε, όμως, η κυρία Λουνέλα, είναι μία εργασία εν εξελίξει, καθώς οι προετοιμασίες για το εμβόλιο δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως ακριβώς δεν έχει ολοκληρωθεί και το στάδιο των δοκιμών», και παρέπεμψε σε δήλωση της Επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου, η οποία είχε εκφράσει την ελπίδα της να έχουμε το εμβόλιο στο τέλος της χρονιάς ή στις αρχές της επόμενης.

Τηλεργασία και μάσκες παντού – Ποια επιπλέον μέτρα ζητούν οι λοιμωξιολόγοι

Έντονη ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση μετά και τα αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα. Παρά το γεγονός ότι για μία μέρα υπήρξε μείωση των κρουσμάτων, την Τρίτη 18 Αυγούστου σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ -269- ενώ η Αττική αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» κρουσμάτων και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη.

Επίσης, στις τάξεις της κυβέρνησης υπάρχει έντονος προβληματισμός, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού μόλις επιστρέψουν και οι τελευταίοι αδειούχοι από τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ήδη το μεσημέρι της Τρίτης κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει ειδικό πρωτόκολλο για τους χώρους εργασίας.

Επιπροσθέτως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει μία σειρά έκτακτων μέτρων, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μας. Η καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, όπως τα γραφεία και τα σχολεία, δείχνουν να είναι δεδομένα, όπως και τα τοπικά lock down «τύπου Πόρου» για περιοχές ακόμα και εντός Αττικής. Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη που είχε με μέλη της κυβέρνησης και λοιμωξιολόγους τη Δευτέρα, 17 Αυγούστου, ανέφερε ότι είναι έτοιμος να αποφασίσει και μέτρα τοπικού lockdown αν χρειαστεί.

Τα μέτρα ελάφρυνσης που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση

Μια σειρά από φορολογικές μειώσεις περιλαμβάνουν τα μέτρα ελάφρυνσης που θα ανακοινώσει από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, μέσα στα μέτρα περιλαμβάνονται:

  • Ένας γύρος ακόμα επιστρεπτέας προτακαβολής προς τις επιχειρήσεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ
  • Άμεση καταβολή των αναδρομικών των συνταξιούχων ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η πληρωμή θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο, χωρίς η κυβέρνηση να περιμένει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
  • Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθεί μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες
  • Σταδιακή μείωση της εισφοράς Αλληλεγγύης
  • Τέλος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει και την μείωση του τέλους επιτηδεύματος.
  • Οικονομική στήριξη των εποχικά εργαζομένων.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, στοχεύει στην ελάφρυνση επιχειρήσεων και εργαζομένων που έχουν πληγεί πολύ τους τελευταίους μήνες και μετά την έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας.

Στους 233 οι νεκροί στη χώρα μας

Ένας ακόμη θάνατος από κορονοϊό καταγράφηκε στη χώρα μας καθώς το βράδυ της Τρίτης κατέληξε ένας 88χρονος άνδρας που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων έφτασε τα 233, ενώ ο ηλικιωμένος με υποκείμενα νοσήματα που ήταν τρόφιμος του γηροκομείου στο Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τρίτης, ανακοίνωσε 269 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, και δύο ακόμη νεκρούς.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Σήμερα ανακοινώνουμε 269 κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7.472, εκ των οποίων το 55.3% αφορά άνδρες. 1742 (23.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3516 (47.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 25 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 7 (28.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 52.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 137 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ».

Close