Κορονοϊός: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκοπεύει από τον Σεπτέμβριο να θέσει σε 24ωρη λειτουργία πολλά Κέντρα Υγείας ανά τη χώρα

Επί ποδός βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές μετά τα αυξημένα κρούσματα του κορονοϊού που καταγράφονται μέσα στον Αύγουστο. Οι αρμόδιοι του υπουργείου υγείας αλλά και οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής, φοβούνται ότι τις επόμενες 15 ημέρες θα αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα δεδομένου ότι θα επιστρέψουν στα αστικά κέντρα και οι τελευταίοι παραθεριστές από τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Δείτε επίσης Γονείς πέταξαν το 7 ημερών βρέφος μέσα σε κουβά με πίσσα

Γι αυτό εξάλλου και έγινε σύσταση από τον Νίκο Χαρδαλιά όποιος επιστρέφει από διακοπές να φορά απαραιτήτως μάσκα αλλά και να αυτοπεριορισθεί για επτά ημέρες. Η αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων φέρνει όμως και κινητοποίηση στο ΕΣΥ, αφού πλέον στη μάχη μπαίνουν και 24ωρα Κέντρα Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό προετοιμάζονται όλες οι μονάδες υγείας της χώρας, αφού ήδη ο κορονοϊός έχει δείξει και πάλι τα δόντια του, με άγνωστη πορεία από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο προετοιμασίας του συστήματος υγείας για πιθανή νοσηλεία πολλών περιστατικών από κορονοϊό, σκοπεύει από τον Σεπτέμβριο να θέσει σε 24ωρη λειτουργία πολλά Κέντρα Υγείας ανά τη χώρα.

Στόχος να μεταβαίνουν πρώτα εκεί οι πολίτες με ύποπτα συμπτώματα και να μην υπάρχει συμφόρηση στα νοσοκομεία. Με τον τρόπο αυτό βέβαια θα αποφεύγεται και μία πιθανή διασπορά του ιού μέσα στα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα. Ήδη, άλλωστε έχουν καταγραφεί κρούσματα σε υγειονομικούς και έχει σημάνει συναγερμός.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του ethnos.gr τονίζουν ότι σε 24ωρη λειτουργία θα τεθούν Κέντρα Υγείας που βρίσκονται στο κέντρο μεγάλων περιοχών με πολλούς κατοίκους, αλλά και σε νησιά, όπου όμως αυτό είναι εφικτό με βάση το διαθέσιμο προσωπικό. Ήδη πάντως λειτουργούν σε 24ωρη βάση κοντά στα 6 Κέντρα Υγείας που είχαν ενεργοποιηθεί από την αρχή της πανδημίας για τον covid-19. Παράλληλα, αρκετά Κέντρα Υγείας που σήμερα λειτουργούν σε 12ωρες βάρδιες όπως αυτό στα Καμίνια και το Περιστέρι, αναμένεται να ξεκινήσουν να λειτουργούν σε 24ωρη βάση.

Ρόλο στην αντιμετώπιση του πιθανού πιο ισχυρού κύματος του κορονοϊού από τον Σεπτέμβριο, αναμένεται να διαδραματίσουν και οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), αφού σχεδιάζεται να ενταχθούν στο σύστημα στήριξης του ΕΣΥ, ώστε να έχουν οι πολίτες άλλη μία αλυσίδα υγειονομικών μονάδων για να απευθύνονται.

Δείτε επίσης Ανακοινώθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα ΕΕΤΑΑ Παιδικοί Σταθμοί ΕΣΠΑ- Δείτε τα ΕΔΏ

Τα νοσοκομεία

Ήδη πάντως έχουν αυξηθεί και τα νοσοκομεία που μπορούν να νοσηλεύσουν ασθενείς με covid-19 ώστε να μην σηκώνουν όλο το βάρος νοσηλευτικά ιδρύματα όπως είναι το Σωτηρία όπου νοσηλεύθηκε περίπου το 70% των ασθενών με κορονοϊό.

Με εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ι. Κωτσιόπουλου, καλούνται οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) να ολοκληρώσουν άμεσα μια σειρά ενεργειών με στόχο την αύξηση των υγειονομικών σχηματισμών που θα νοσηλεύουν επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Συγκεκριμένα:

• Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα νοσηλεύονται στα 14 Νοσοκομεία Αναφοράς (προστέθηκε το ΓΝΘ «Παπανικολάου») αλλά και σε επιπλέον νοσοκομεία που θα οριστούν σε κάθε ΥΠΕ ως «Νοσοκομεία- COVID».

• Τα ύποπτα κρούσματα θα νοσηλεύονται σε όλα τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ που έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν κλίνες COVID-19 και τα οποία θα βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

• Όταν ένας ασθενής επιβεβαιώνεται ότι έχει προσβληθεί από το νέο κορονοϊό, θα μεταφέρεται από την πρώτη στιγμή γνωστοποίησης του αποτελέσματος είτε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ώστε να απομονωθεί από τους υπόλοιπους ασθενείς, είτε σε κλινική που νοσηλεύονται άλλοι ασθενείς με COVID-19 (σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής Λοιμώξεων των Νοσοκομείων). Εάν το νοσοκομείο δεν έχει τη δυνατότητα νοσηλείας, οι ασθενείς θα διακομίζονται σε Νοσοκομείο Αναφοράς ή σε άλλο Νοσοκομείο- COVID με ενέργειες του ΕΚΑΒ- ΚΕΠΥ που θα έχει την ευθύνη του συντονισμού.

Τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από σήμερα, Δευτέρα 17 Αυγούστου

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα, Δευτέρα 17 Αυγούστου, μια δέσμη νέων μέτρων, με στόχο τον περιορισμό της περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού. Συγκεκριμένα:

1. Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, θεσπίζεται έως τις 24 Αυγούστου όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

2. Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και στην Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων όλων των νησιών του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα, έως τις 24 Αυγούστου.

Άρα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες ισχύει τόσο ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, ανήκουν:

  • η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,
  • οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,
  • οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.

3. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, εντός στρατοπέδων και σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

4. Όλοι όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτοί που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορονοϊό με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων τους.

5. Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορονοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου και έως 31 Αυγούστου.

Δείτε επίσης Επιδότηση εισφορών: Η λίστα με τις επιχειρήσεις που δικαιούνται 100% επιδότηση

Στη νέα δέσμη μέτρων περιλαμβάνονταν και αυτά που είχαν άμεση ισχύ (από τις 15 Αυγούστου) και αφορούσαν στα τοπικά «lockdown» σε Πάρο και Αντίπαρο. Στα δύο νησιά των Κυκλάδων και μέχρι τις 24 Αυγούστου έχει εφαρμοστεί:

  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
  • Ισχύουν και οι περιορισμοί των επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών.

Παράταση έως τις 24 Αυγούστου των επιπρόσθετων μέτρων δόθηκε και στον Πόρο που ήταν ήδη σε καθεστώς ειδικών μέτρων, με μόνη διαφορά ότι το κλείσιμο των καταστημάτων έχει μεταφερθεί τα μεσάνυχτα αντί για τις 11:00 που ίσχυε.

Close