Τι δείχνει η υπερβολική εφίδρωση για την υγεία σας & πότε πρέπει να σας ανησυχήσει;

Η εφίδρωση είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, που επιτρέπει στο σώμα να φέρνει την θερμοκρασία του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα, όταν αυτή αυξάνεται υπερβολικά. Αν ο άνθρωπος δεν ίδρωνε τα Καλοκαίρια ή όταν γυμνάζονταν, θα πέθαινε από θερμοπληξία και φυσικά δεν θα έκαιγε θερμίδες.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που ιδρώνουν πολύ περισσότερο από τους άλλους και σε στιγμές που δεν χρειάζεται να ιδρώσουν. Πολλοί θεωρούν ότι αυτό δεν είναι επικίνδυνο. Ίσα – ίσα, δείχνει ότι ο μεταβολισμός του σώματος λειτουργεί σωστά. Μερικές φορές όμως, η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να δηλώνει μερικά προβλήματα υγείας που πρέπει να κοιτάξετε.

Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε ένα άρθρο σχετικά με την υπερβολική εφίδρωση. Πότε πρέπει να σας ανησυχεί και πότε όχι, ο ίδρωτας που βγάζει το σώμα σας; Επίσης, ποιες είναι οι φορές που αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε έναν γιατρό και πότε δεν πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία; Διαβάστε παρακάτω:

Τι είναι η υπερβολική εφίδρωση ακριβώς;

Η υπερβολική εφίδρωση με τους επιστημονικούς ορούς ονομάζεται, υπεριδρωσία. Η υπεριδρωσία λοιπόν, χωρίζεται σε δυο κατηγορίες. Η πρώτη είναι η πρωτοπαθής και η δεύτερη η γενικευμένη. Η πρωτοπαθής υπεριδρωσία, είναι όταν ιδρώνουμε υπερβολικά πολύ στις παλάμες, στις μασχάλες και στις πατούσες.

Η γενικευμένη υπεριδρωσία, είναι μια πιο σπάνια μορφή υπερβολικής εφίδρωσης και προσβάλλει ολόκληρο το σώμα. Δηλαδή, ιδρώνουμε υπερβολικά πολύ σε όλο το σώμα και αυτό πολλές φορές οφείλεται σε παρενέργειες συγκεκριμένων φαρμάκων και εξαιτίας ορισμένων ασθενειών όπως είναι μερικές μορφές καρκίνου, οι αγχώδεις διαταραχές, τα ορμονικά προβλήματα και τα καρδιαγγειακά προβλήματα υγείας.

Λίγα λόγια για την πρωτοπαθής υπεριδρωσία

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η πρωτοπαθής υπεριδρωσία σημαίνει ότι ορισμένοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά πολύ στις μασχάλες, στις πατούσες και στις παλάμες. Τα αίτια που οδηγούν σε πρωτοπαθής υπεριδρωσία δεν έχουν διαπιστωθεί ακόμη αν και πιστεύεται από πολλούς ότι οφείλεται στην διέγερση του αυτόνομου συμπαθητικού νευρικού συστήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εμφανίζεται σε υγιή άτομα και δείχνει να επιδεινώνεται όταν αυτά τα άτομα βρίσκονται κάτω από ψυχολογική πίεση και πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές.

Λίγα λόγια για την δευτεροπαθής υπεριδρωσία

Η δευτεροπαθής υπεριδρωσία είναι τις περισσότερες φορές σύμπτωμα συγκεκριμένων ασθενειών. Συνδέεται κυρίως, όταν ο ασθενής έχει προβλήματα με τον διαβήτη του και κυρίως όταν βρίσκεται σε υπογλυκαιμικό σοκ. Άλλες φορές, δείχνει ότι έχει πρόβλημα με τον θυρεοειδή του ενώ παρατηρείται και στα παχύσαρκα άτομα. Με την θεραπεία πάνω στις συγκεκριμένες ασθένειες και το χάσιμο του περιττού βάρους, η δευτεροπαθής υπεριδρωσία, υποχωρεί σταδιακά.

Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να σας βάλουν σε σκέψεις;

Η αλήθεια είναι ότι η υπεριδρωσία έχει πολύ συγκεκριμένα συμπτώματα. Οι ασθενείς που πάσχουν από υπεριδρωσία, δυσκολεύονται να βάλουν παπούτσια εξαιτίας του ίδρωτα, έχουν συνεχώς λεκιασμένα ρούχα στο σημείο της μασχάλης και δεν δίνουν με ευκολία το χέρι τους σε έναν άλλον άνθρωπο.

Αν παρατηρήσετε ότι την ίδια στιγμή που όλοι οι υπόλοιποι είναι καλά εσείς είστε μούσκεμα ή κατά τη διάρκεια μια απλής γυμναστικής άσκησης ο φίλος σας είναι κάπως ιδρωμένος κι εσείς στάζετε, τότε θα πρέπει να μπείτε σε υποψίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άτομα που πάσχουν από ιπεριδρωσία δεν είναι αναγκαστικά δύσοσμα.

Λίγα λόγια για τους ιδρωτοποιούς αδένες

Οι ιδρωτοποιοί αδένες είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή ιδρώτα στο σώμα μας. Το σόμα μας συγκεκριμένα έχει περίπου 4-5 εκατομμύρια ιδρωτοποιούς αδένες. Χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: οι εκκρινείς και οι αποκρινείς. Οι εκκρινείς αδένες παράγουν έναν άοσμο και πολύ διαυγή ιδρώτα που ο οποίος εμποδίζει την βακτηριακή δραστηριότητα και τις οσμές. Αποτελείται κυρίως από νερό και αλάτι.

Οι αποκρινείς αδένες οι οποίοι βρίσκονται σε σημεία όπως οι μασχάλες, παράγουν έναν ελαιώδη ιδρώτα που οι πρωτεΐνες του διασπώνται εύκολα από βακτηρία με αποτέλεσμα να είναι δύσοσμος. Απελευθερώνουν τον ιδρώτα από τα τριχοφυλάκια και πολλές φορές ενεργοποιούνται εξαιτίας του στρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποκρινείς αδένες καλύπτουν μόλις το 2% του σώματός μας.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα αίτια της υπερβολικής εφίδρωσης;

  1. Αλκοόλ
  2. Καφεΐνη
  3. Καρκίνος
  4. Πολύπλοκο περιφερειακό σύνδρομο πόνου (CRPS)
  5. Συναισθηματικές ή αγχωτικές καταστάσεις (άγχος)
  6. Άσκηση
  7. Πυρετός και λοιμώξεις
  8. Υπογλυκαιμία
  9. Φάρμακα, όπως η ορμόνη του θυρεοειδούς, η μορφίνη, τα φάρμακα για τον πυρετό και φάρμακα για τη θεραπεία ψυχικών διαταραχών.
  10. Η εμμηνόπαυση
  11. Πικάντικες τροφές («γευστική εφίδρωση»)
  12. Υψηλές θερμοκρασίες
  13. Απομάκρυνση από το αλκοόλ ή ναρκωτικά παυσίπονα
  14. Υπερθυρεοειδισμός

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την εφίδρωση;

Για αρχή, πρέπει να πιείτε άφθονο νερό, έτσι ώστε να αποκατασταθούν τα υγρά που έχασε το σώμα σας, κατά τη διάρκεια της υπερβολικής εφίδρωσης. Μπορείτε αν θέλετε να ανοίξετε τον κλιματισμό έτσι ώστε να περιορίσετε την παραπάνω παραγωγή ιδρώτα. Αν έχετε ιδρώσει και ο ιδρώτας έχει κολλήσει στο σώμα σας, κάντε ένα ντουζ. Προσφέρει ανακούφιση και καθαριότητα. Τέλος, αν προκλήθηκε εξαιτίας άγχους και στρες, δοκιμάστε ασκήσεις χαλάρωσης και γιόγκα.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό;

Η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να είναι ενοχλητική γι’ αυτόν που πάσχει, όμως δεν είναι πάντα τόσο ανησυχητική, έτσι ώστε να επισκεφθεί κάποιον γιατρό. Υπάρχουν όμως μερικά συμπτώματα, που αν τα παρουσιάσετε σε συνδυασμό με την υπερβολική εφίδρωση, τότε θα πρέπει να σας ανησυχήσουν. Δείτε παρακάτω:

  1. Όταν νιώθετε πόνο στο στήθος
  2. Όταν έχετε πυρετό
  3. Όταν έχετε ταχυπαλμία
  4. Όταν έχετε δυσκολία στην αναπνοή
  5. Αν χάνετε αδικαιολόγητα βάρος
  6. Ιδρώνετε πολύ ή η εφίδρωση διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή είναι αδικαιολόγητη.
  7. Η εφίδρωση συμβαίνει με ή ακολουθείται από πόνο στο στήθος ή πίεση.
  8. Χάνετε βάρος ή συνήθως ιδρώνετε κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ποια είναι η θεραπεία;

Η επιστήμη έχει εξελιχθεί πολύ. Αυτό σημαίνει ότι και στην υπερβολική εφίδρωση υπάρχουν μορφές θεραπείας που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Μερικές από αυτές είναι η χειρουργική αφαίρεση ιδρωτοποιών αδένων, η ιοντοφόρεση και οι ενέσεις botox. Παρόλα αυτά αν δεν γίνεται να γίνουν οι παραπάνω, υπάρχουν και ορισμένες πιο μετριοπαθής μορφές αντιμετώπισης. Αυτές είναι οι παρακάτω:

  1. Να δίνετε μεγάλη σημασία στην προσωπική σας υγιεινή. Να πλένετε τακτικά τα σημεία που ιδρώνουν περισσότερο, έτσι ώστε να αποφύγετε τη δημιουργία των βακτηρίων.
  2. Αντί για αποσμητικό επιλέξτε ένα αντιιδρωτικό προϊόν. Η διαφορά είναι ότι τα αποσμητικά, καταπολεμούν τις δυσάρεστες μυρωδιές που προκλήθηκαν από τον ιδρώτα, ενώ τα αντιιδρωτικά προϊόντα, καταπολεμούν την παράγωγη του.
  3. Τα πιο αποτελεσματικα αντιιδρωτικά προϊόντα είναι αυτά που εμπεριέχουν χλωριούχο αλουμίνιο και γενικά άλατα αλουμινίου ή τιτανίου. Μπλοκάρουν τους ιδρωτοποιούς αδένες.
  4. Επιλέξτε ελαφριά ένδυση και κάλτσες. Να είναι πάντα βαμβακερά.
  5. Επιλέξτε παπούτσια που θα δίνουν τη δυνατότητα στο πόδι, να αναπνέει.
Close