Η τενοντίτιδα, είναι μια πάθηση η οποία προκαλεί πόνο σε αυτούς που την έχουν. Δημιουργείται εξαιτίας επαναλαμβανόμενων κινήσεων που κάνουν τα χέρια μας. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν για πολλές ώρες της ημέρας τον υπολογιστή και δεν έχουν σωστή στάση των χεριών τους, πολλές φορές μπορεί να νοσήσουν.
Το κλικ του ποντικιού, το πληκτρολόγιο και άλλες παρόμοιες επαναλαμβανόμενες κινήσεις, μπορούν να οδηγήσουν σε τενοντίτιδα. Παρόλα αυτά, η τενοντίτιδα έχει συγκεκριμένα συμπτώματα και αυτοί που περνούν πολλές ώρες μπροστά από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, δεν είναι οι μόνοι που μπορεί να νοσήσουν.
Η συγκεκριμένη πάθηση, είναι μια μάστιγα της εποχής και οι άνθρωποι δεν είναι αρκετά ενημερωμένοι. Αποφασίσαμε λοιπόν να γράψουμε ένα άρθρο σχετικά με την τενοντίτιδα, έτσι ώστε να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα και να επισκεφθείτε το συντομότερων δυνατόν, έναν γιατρό. Διαβάστε παρακάτω:
Ποια είναι τα συμπτώματα της τενοντίτιδας;
Η τενοντίτιδα, όπως μάρτυρα και η ονομασία της, είναι μια πάθηση που προσβάλει τους τένοντες τους σώματος. Μερικά από τα πιο δημοφιλή συμπτώματα, είναι ο πόνος που βιώνουν οι άνθρωποι που πάσχουν. Ο πόνος εκδηλώνεται στον τένοντα που έχει προσβληθεί από την τενοντίτιδα ενώ δεν είναι λίγες οι φορές, που μπορεί να αντανακλά και σε όλο το υπόλοιπο άκρο.
Τις περισσότερες φορές ο πόνος εκδηλώνεται όταν ο ασθενής κουράζει υπερβολικά τον τένοντα που πάσχει. Στις σοβαρότερες περιπτώσεις όμως, ο πόνος συνεχίζει να βρίσκεται εκεί, ακόμη και όταν ο ασθενής κοιμάται ή ξεκουράζετε γενικότερα. Δεν είναι λίγες οι φορές, που μπορεί εκτός από τον πόνο, ο ασθενής να νιώθει ότι “τρίζει” η συγκεκριμένη περιοχή, όταν την κινεί.
Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν σε τενοντίτιδα;
- Όπως είπαμε και πιο πάνω, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις οι οποίες κάνει ένας τένοντας, οδηγεί σε τενοντίτιδα. Οι αθλητές, οι άνθρωποι που περνούν πολλές ώρες μπροστά από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και γενικότερα όσοι ασχολούνται με χειρονακτικές εργασίες, έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να νοσήσουν στο μέλλον από τενοντίτιδα.
- Πολλές φορές, τενοντίτιδα δημιουργείται εξαιτίας κάποιου ατυχήματος που έπαθε συγκεκριμένος τένοντας. Παραδείγματος χάρη, ένα κάταγμα.
- Επίσης, οι ηλικιωμένοι εκδηλώνουν πολλές φορές τενοντίτιδες, επειδή με το πέρασμα των χρόνων οι τένοντες εκφυλίζονται και συγκεντρώνουν άλατα ασβεστίου, με αποτέλεσμα οι τένοντες να φθείρονται κατά τη κίνηση. Τα πιο συχνά σημεία τενοντίτιδας για τους ηλικιωμένους, είναι οι ώμοι.
- Αξίζει να σημειωθεί ότι προδιάθεση για τενοντίτιδα έχουν και όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, ερυθηματώδη λύκο, άλλα σπάνια νοσήματα και ουρική ή ρευματοειδή αρθρίτιδα.
- Πολλές φορές οι τενοντίτιδα προσβάλλει τους καρπούς των χεριών. Αυτοί που ασχολούνται με την μουσική και παίζουν όργανα μουσικής ή εκείνοι που κάνουν δουλειές που απαιτούν πολλές ώρες μπροστά σε ένα γραφείο, είναι και αυτοί που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν.
- Οι κολυμβητές, είναι πιθανόν να αναπτύξουν τενοντίτιδες στον ώμο ενώ οι αθλητές που ασχολούνται με το τένις στους αγκώνες. Στους αγκώνες επίσης, μπορούν να αναπτύξουν τενοντίτιδα και αυτοί που ασχολούνται με χειρονακτικές εργασίες.
Ποια είναι η θεραπεία;
Όταν η τενοντίτιδα βρίσκεται σε ακραία μορφή, τότε είναι πολύ πιθανόν να χρειάζεται ξεκούραση το άκρο που προσβλήθηκε ή και πλήρη ακινησία. Στην πλήρη ακινησία, τοποθετούν το άκρο σε νάρθηκα. Επίσης χρειάζεται παγοθεραπεία και χορήγηση ισχυρών αντιφλεγμονώδων φαρμάκων, που συνήθως παίρνονται με τη μορφή χαπιών από το στόμα ή και ενδομυϊκές ενέσεις.
Αν χρειαστεί να τοποθετήσετε πάγο, θα πρέπει να το κάνετε το πρώτο 24ωρο ή 48ωρο από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Στην παγοθεραπεία, βάζεις λίγο πάγο στην περιοχή που πονάει και δεν πρέπει να αφήσεις τον πάγο πάνω στην περιοχή για περισσότερο από 15 λεπτά. Στη συνέχεια πρέπει να κάνεις ένα διάλειμμα για τουλάχιστον 2 ώρες. Τέλος, στην περιοχή που έχεις τοποθετήσει τον πάγο, είναι σημαντικό στη συνέχεια να κάνεις εναλλαγές, βάζοντας ζεστά αποθέματα.
Και η φυσικοθεραπεία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στις περιπτώσεις τενοντίτιδας, αφού βοηθάει τον μυ να να χαλαρώσει.
Όταν ένας ασθενής νοσήσει από τενοντίτιδα, αναπτύσσεται στη περιοχή μια ευαισθησία. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν την αντιμετωπίσετε και γυρίσετε στον χώρο εργασίας σας, θα πρέπει να θυμάστε ότι πολλές φορές μπορεί αν δεν αλλάξετε συνήθειες, να υποτροπιάσει η πάθηση. Έτσι, θα πρέπει να προσέξετε τη στάση του σώματός σας, το ύψος της καρεκλάς αν εργάζεστε με ηλεκτρονικό υπολογιστή και θα πρέπει να έχετε ένα διαμορφωμένο νάρθηκα, που θα τον φοράτε τις νυχτερινές ώρες.
Πως μπορούμε να προλάβουμε την τενοντίτιδα;
Αν πιστεύετε ότι ανήκετε σε ομάδες οι οποίες είναι ευπαθείς όσων αφορά την τενοντίτιδα, τότε θα μπορούσατε στο τέλος της ημέρας, να εφαρμόζετε λίγο πάγο στις περιοχές που νιώθετε ότι κινδυνεύουν. Κρατήστε τον πάγο για 10-15 λεπτά.
Αν έχετε νοσήσει και θέλετε να μην επαναληφθεί, εκτός από το ότι πρέπει να αλλάξετε συνήθειες, δοκιμάστε να κάνετε κάποιες ειδικές ασκήσεις που θα σας τις έχει χορηγήσει γιατρός ή φυσικοθεραπευτής.