Φεριτίνη, χαμηλός αιματοκρίτης και σίδηρος: τι σημαίνει το καθένα ξεχωριστά για την υγεία μας;

Ο σίδηρος, ο αιματοκρίτης και η φεριτίνη είναι τρεις δείκτες που πρέπει να ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ειδικότερα ο αιματοκρίτης, φαίνεται πως προσβάλλει μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και ο γιατρός δίνει μια ξεχωριστή διατροφή, για τους ανθρώπους που πάσχουν από αυτό.

Τι μπορεί να σημαίνει όμως το να έχεις χαμηλό αιματοκρίτη και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει για την υγεία μας; Η φεριτίνη και ο σίδηρος πως επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας, αν δεν είναι σε φυσιολογικά επίπεδα; Αποφασίσαμε να γράψουμε ένα άρθρο σχετικά με αυτό, έτσι ώστε να ενημερωθείτε.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι ιατρικές συμβουλές που θα δώσουμε παρακάτω, δεν πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν, χωρίς την γνώμη του θεράποντα γιατρού. Εμείς κάνουμε μια έρευνα με βάση τις απόψεις του Ιατρικού Συλλόγου, αλλά ο κάθε ασθενής έχει τις δικές του ανάγκες. Διαβάστε παρακάτω:

Γενικά οι δείκτες του αιματοκρίτη. του σιδήρου και της φεριτίνης πέφτουν όταν ξεκινήσουμε να μην τρεφόμαστε σωστά και να μην ξεκουραζόμαστε όσο θα έπρεπε. Αν λοιπόν νιώθετε ιδιαίτερη κούραση χωρίς λόγο, τότε καλό θα ήταν να κλείσετε γρήγορα ένα ραντεβού για αιματολογικές εξετάσεις.

Αιματοκρίτης

Ο αιματοκρίτης, δείχνει σε τι αριθμό βρίσκονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια, μεταφέρουν το οξυγόνο στο αίμα και η πρωτεΐνη που εμπεριέχουν η οποία φέρει το όνομα “αιμοσφαιρίνη” είναι υπεύθυνη για το κόκκινο χρώμα του αίματος. Αξίζει να ξέρετε ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια παράγονται στον μυελό των οστών και για να γίνει η παράγωγη τους χρειάζονται μερικά θρεπτικά συστατικά όπως είναι η Β12, ο σίδηρος και το φολλικό οξύ.

Ο χαμηλός αιματοκρίτης μπορεί να προκύψει είτε εξαιτίας κάποιας ασθένειας είτε εξαιτίας της κακής διατροφής μας. Όταν λοιπόν δεν τρεφόμαστε σωστά ή εξαιτίας κάποιας αρρώστιας τα ερυθρά αιμοσφαίρια που παράγονται δεν είναι αρκετά, τόσο ο αιματοκρίτης μας πέφτει.

Ο χαμηλός αιματοκρίτης συνήθως παρατηρείται όταν:

  1. Υπάρχει αιμορραγία
  2. Όταν δεν τρεφόμαστε σωστά
  3. Όταν έχουμε ορμονικές διαταραχές
  4. Όταν έχουμε παθήσεις μυελού των οστών
  5. Όταν πάσχουμε από νεφρική νόσο
  6. Εξαιτίας ορισμένων φαρμάκων
  7. Εξαιτίας εγκυμοσύνης
  8. Όταν λαμβάνουμε περισσότερα υγρά από αυτά που θα έπρεπε.

Χαμηλός αιματοκρίτης μπορεί να παρατηρηθεί όταν αρρωσταίνουμε με διάφορες ιώσεις ή γρίπη και για ένα χρονικό διάστημα ο οργανισμός μας εξασθενεί. Πολλές φορές ο χαμηλός αιματοκρίτης, μπορεί να είναι σύμπτωμα αναιμίας. Για να το διαπιστώσουμε αυτό, ελέγχουμε την τιμή και της αιμοσφαιρίνης. Άλλες εξετάσεις που μπορούμε να κάνουμε, είναι να ελέγξουμε τις τιμές της Β12, του σιδήρου αλλά και της φεριτίνης.

Τι ειναι η φεριτίνη;

Η φεριτίνη είναι μια πρωτεΐνη που αποθηκεύει τον σίδηρο που υπάρχει στον οργανισμό μας και συνήθως αντικατοπτρίζει τα ποσοστά σιδήρου στον οργανισμό μας. Μάλιστα, είναι από τις πιο έγκυρες πηγές, σχετικά με το πόσο σίδηρος υπάρχει στο σώμα μας.

Όταν ο σίδηρος είναι χαμηλός, μπορεί να παρατηρηθεί σιδηροπενία, μπορεί να υποδηλώνει προβλήματα υποθυρεοειδισμού, αδυναμία στα πόδια, δυσκολία στην αναπνοή και πολλές φορές λιποθυμιά. Επίσης, μπορούν να παρατηρηθούν αλλοιώσεις στα μαλλιά, στα νύχια ή στο δέρμα μας.

Αν η φεριτίνη είναι υψηλή, αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός μας έχει υπερφορτωθεί με σίδηρο. Αυτό μπορεί να δείχνει ότι έχουμε κάποιο υπατικό πρόβλημα, κάποια φλεγμονή ενώ στους άντρες μπορεί να δημιουργήσει μέχρι και αθηροσκλήρωση.

Ποιες διατροφικές συνήθειες πρέπει να υιοθετήσουμε για να αντιμετωπίσουμε τα παραπάνω προβλήματα;

Εάν έχουμε έλλειψη σιδήρου και γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε και χαμηλό αιματοκρίτη, τότε πρέπει να βάλουμε στην διατροφή μας το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά, τα ψάρια καθώς επίσης και τα σκούρα λαχανικά όπως είναι το μαρούλι. Και οι σπόροι κάνουν πολύ καλό.

Επίσης μπορείτε να βάλετε στην διατροφή σας φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C όπως είναι τα πορτοκάλια. Η βιταμίνη C βοηθάει τον σίδηρο να απορροφηθεί πιο εύκολα. Προσέξτε μόνο να μην συνδυάζεται τα γαλακτοκομικά με τις φυτικές ίνες, διότι δεν απορροφάτε εύκολα ο σίδηρος.

Αν ο χαμηλός αιματοκρίτης οφείλεται σε έλλειψη της Β12 τότε εστιάστε περισσότερο στο κρέας και γενικότερα σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Αν πάλι δημιουργήθηκε εξαιτίας της έλλειψης της Β9, τότε εντάξτε στη διατροφή σας τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα όσπρια, το σπανάκι, τα σπαράγγια κοκ.

Όπως και να ‘χει είναι σημαντικό να ξέρετε ότι ανάλογα με τον οργανισμό και τον άνθρωπο, ο κατάλληλος γιατρός που σας παρακολουθεί, θα σας δώσει και την διατροφή που θα σας κάνει καλό. Οπότε, αν νιώθετε ότι εκδηλώσατε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, μην κάνετε πειράματα με το σώμα σας και την διατροφή σας, προτού κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις.

Close