Φωτιά σε εργοστάσιο πλαστικών: Καρκινογόνες και τοξικές ουσίες σε όλη την Αθήνα- Ειδικοί προειδοποιούν

Μεγάλες επιπτώσεις είχε η φωτιά που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου σε εργαστάσιο πλαστικών στη Μεταμόρφωση. Τα σύννεφα καπνού περιέχουν καρκινογόνες και τοξικές ουσίες και έχουν πλήξει σχεδόν όλη την κεντρική και νότια Αττική. Οι ειδικοί προειδοποιούν για τα μέτρα ασφαλείας και πρέπει να λάβουν οι κάτοικοι.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις του Αστεροσκοπείου Αθηνών ο καπνός διπλασίασε το ετήσιο όριο των αιωρούμενων σωματιδίων στο Κερατσίνι ενώ ιδιαίτερα υψηλοί ήταν οι δείκτες σε Χαϊδάρι αλλά και στο κέντρο της Αθήνας. Τα καμένα αποκαϊδια δημιουργούν αυξημένες μετρήσεις μαύρου άνθρακα, ο οποίος διαχέει τοξικές και καρκινογόνες ουσίες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Δείτε επίσης Κορονοϊός: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα

«Η επίδραση αυτού του τοξικού νέφους ήταν σε διάφορες περιοχές ανάλογα με τη φορά του ανέμου» εξηγούν από το Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Προειδοποιούν οι επιστήμονες

Ο Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός καλεί όσους μένουν στην περιοχή να τοποθετήσουν βρεγμένες πετσέτες στις πόρτες των σπιτιών τους ώστε να κατακρατάται η σκόνη που προήλθε από την καύση του πλαστικού.

«Οι κάτοικοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη αυστηρά τις οδηγίες που έδωσε η Πολιτική Προστασία και όσοι μένουν στις παρυφές της περιοχής που επλήγη από το φαινόμενο να προσέχουν όχι μόνο τον αέρα που εισπνέουν αλλά να τοποθετήσουν βρεγμένες πετσέτες στην πόρτα εισόδου των σπιτιών τους ώστε να κατακρατάται η σκόνη που προήλθε από την καύση ανακυκλώσιμων υλικών. Τα πιο βαριά σωματίδια θα κάτσουν εκεί κοντά στην πηγή ενώ τα υπόλοιπα θα απλώσουν σε μεγάλη έκταση.

Δείτε επίσης Δημοσιογράφος λιποθύμησε on air σε εκπομπή του ANT1 (βίντεο)

Σε περίπτωση που κάποιοι έχουν λαχανόκηπο να πλύνουν τα προϊόντα ή να μην τα χρησιμοποιήσουν επειδή τα σωματίδια έχουν σκορπίσει στην περιοχή. Οι γονείς θα πρέπει να προσέξουν τα παιδιά τους γιατί δεν χρειάζεται να εκτεθούν σε τέτοια αιωρούμενα σωματίδια, τα οποία θα πέσουν κάτω στη γη αλλά θα επαναιωρηθούν δηλαδή θα φυσάει ο αέρας, θα σηκώνεται σκόνη και αυτό θα είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία τους» λέει ο κ. Χρήστος Ζερεφός.

Close