Έχεις διαβήτη; Μάθε όσα πρέπει για να ζήσεις καλά με αυτόν

Ο διαβήτης, είναι μια ασθένεια που όλο και πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα της, τόσο στον δυτικό κόσμο όσο και στις τριτοκοσμικές χώρες. Οφείλεται στην κακή διατροφή, οπότε η μάστιγα της παχυσαρκίας στον δυτικό κόσμο και η έλλειψη υγιεινής διατροφής, είναι καθοριστικός παράγοντας που ο διαβήτης “χτυπάει” καθημερινά όλο και περισσότερους ανθρώπους. Στις τριτοκοσμικές χώρες από την άλλη, μπορεί να υπάρχει πείνα και φτώχεια, αλλά η κατανάλωση κακής ποιότητας λιπαρών και υδατανθράκων είναι η αιτία που κι εκεί ο διαβήτης ξεκινά να γίνεται συχνό φαινόμενο.

Πολλοί πιστεύουν, ότι ο διαβήτης είναι μια ασθένεια που ταλαιπωρεί πολύ όποιον την έχει. Δεν έχουν άδικο αναγκαστικά, αλλά υπάρχουν τρόποι που μπορείς να ζήσεις όμορφη ζωή παρόλο που έχεις διαβήτη.

Για αρχή, είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι τον διαβητολόγο μας δεν πρέπει να τον επισκεφθούμε μόνο όταν το σάκχαρο μας είναι υψηλό. Είναι σκόπιμο να τον συναντήσουμε και όταν το σάκχαρό μας βρίσκεται στα ανώτατα όρια ή όταν έχουμε κάποιον ή κάποιους προδιαθεσικούς παράγοντες για την εμφάνιση διαβήτη (π.χ. κληρονομικότητα, παχυσαρκία, κάπνισμα, διαβήτη κύησης, προχωρημένη ηλικία, συγκεκριμένες ασθένειες ή λήψη φαρμάκων που προδιαθέτουν στον διαβήτη, ιστορικό υπέρτασης, δυσλιπιδαιμίας, καρδιαγγειακής νόσου ή πολυκυστικών ωοθηκών κ.ά.).

Όταν μάθουμε πως έχουμε διαβήτη, μπορούμε να ακολουθήσουμε μερικά απλά βήματα που μπορούν να βελτιώσουν την ζωή μας πολύ!

Ξεκινάμε ισορροπημένη διατροφή έτσι ώστε να αδυνατίσουμε και να συνηθίσουμε σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Η άθληση επίσης, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Είναι σημαντικό να ασκούμαστε τουλάχιστον 3 – 4 φορές την εβδομάδα αν όχι καθημερινά. Μη ξεχνάτε επίσης, να κρατάτε χαμηλά την πίεση σας. Σε γενικές γραμμές αυτό σημαίνει ότι η μεγάλη θα πρέπει να είναι 14 (140 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου) και η μικρή 8,5 (85 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου). Αν όμως υπάρχουν και άλλα προβλήματα (π.χ. καρδιολογικά, νεφρολογικά) τότε, σε συνεννόηση με τον ειδικό γιατρό, είναι πιθανό να χρειάζεται να είναι η πίεση χαμηλότερη.

Τα λιπίδιά μας θα πρέπει να είναι: Χοληστερόλη κάτω από 200 mgr%, τριγλυκερίδια κάτω από 150 mgr%, HDL (καλή χοληστερίνη) πάνω από 45 mgr%, LDL (κακή χοληστερίνη) κάτω από 100 mgr%. Όπως και με την πίεση έτσι και με τα λιπίδια, αν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου (π.χ. έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.ά.) είναι πιθανό να χρειάζεται να είναι οι τιμές ακόμη χαμηλότερα, και αυτό είναι κάτι που θα καθορίσει ο ειδικός γιατρός. Παρά την τακτική εξέταση του σακχάρου νηστείας αλλά και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης που κάνουμε στον μικροβιολόγο μας, πρέπει να γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να ελέγχουμε το σάκχαρό μας σε τακτά χρονικά διαστήματα στο σπίτι μόνοι μας, να σημειώνουμε τις τιμές και έπειτα κατά τις επισκέψεις στον διαβητολόγο μας να του δίνουμε τα αποτελέσματα.

Η τακτική παρακολούθησή μας από τον διαβητολόγο μας, 4 φορές τον χρόνο, σε συνδυασμό με τη διενέργεια των εξετάσεων που αυτός θα μας συστήσει (σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα) ώστε να διασφαλίζεται η καλή κατάσταση όλων των οργάνων (μάτια, νεφρά, αγγεία, καρδιά κ.λπ.) που μπορεί να απειληθούν από τον διαβήτη, αλλά και η σωστή φροντίδα των ποδιών μας (θα πρέπει να επισκεπτόμαστε ένα εξειδικευμένο ιατρείο διαβητικού ποδιού μία φορά τον χρόνο) είναι πολύ σημαντικές για την καλή ρύθμιση και πορεία του διαβήτη μας.

Σημαντικό είναι επίσης, να ακολουθούμε πιστά τις διατροφικές οδηγίες του γιατρού που μας έχει αναλάβει!

Close