Κορωνοϊός: Διασωληνώθηκε 27χρονη γιατρός στο νοσοκομείο της Λάρισας

Διασωληνώθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για τον Covid-19, 27χρονη ειδικευόμενη γιατρός χειρουργικής του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας.

Σημειώνεται ότι η 27χρονη εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα κορωνοϊού, όταν επέστρεψε από τις διακοπές της στη Χαλκιδική.

Ο ιός χτυπά τώρα τους νέους – Τι εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο καθηγητής Γώγος για τα μέτρα
Συνεχίζει την επιθετική του πορεία ο κορωνοϊός, εντείνοντας την ανησυχία στο εσωτερικό της χώρας, καθώς πλέον και πριν ακόμη συμπληρωθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, η χώρα μετρά περισσότερα κρούσματα σε σχέση με αυτά του περασμένου Απριλίου, όταν η επιδημία ήταν στο «πικ» της.

Τα 196 χθεσινά κρούσματα έρχονται να προστεθούν στη… σειρά εδώ και οκτώ ημέρες τριψήφιων αριθμών στην ημερήσια καταγραφή νέων περιστατικών.

Σχεδόν ένας στους δύο (45%) του συνόλου των κρουσμάτων είναι ηλικίας έως 39 ετών, γεγονός που δείχνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη χαλάρωση που παρατηρείται ως προς την τήρηση των μέτρων από τους νεότερους ηλικιακά πολίτες. Η Αττική και η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο «φορτίο». Χθες, μόνο τα δύο αστικά κέντρα συγκέντρωσαν 124 κρούσματα, τα δέκα εκ των οποίων εντοπίζονται στο νησί του Πόρου, την πρώτη περιοχή όπου επιβλήθηκε «μίνι» lockdown.

Υπό αυτά τα δεδομένα, τα μέτρα που βρίσκονται στο «τραπέζι» είναι πολλά και θα αναβαθμίζονται ανάλογα με τον κίνδυνο. Σήμερα, μάλιστα, είναι η τακτική τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα και τους συναρμόδιους υπουργούς.

Οπως αναφέρει στον ελέυθερο τύπο ο καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, «εάν δούμε ότι εμφανίζεται πρόβλημα και σε άλλες περιοχές, τότε θα κλιμακώνουμε τα μέτρα. Πηγαίνουμε βήμα βήμα και μετά από επιδημιολογική επιτήρηση». Ο ειδικός προσθέτει δε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προχθές από την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, είναι αρκετά σοβαρά και δεν αφορούν μόνο σε περιοχές και εστίες με πρόβλημα αλλά και όπου υπάρχει δυναμική για αύξηση των κρουσμάτων.

Το ίδιο επεσήμανε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό. Εφερε, μάλιστα, ένα παράδειγμα, αυτό της Κρήτης, που έχει μόλις 33 κρούσματα και όμως ελήφθησαν τα ίδια μέτρα με τη Θεσσαλονίκη και τα τουριστικά νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.

«Πρέπει να υπάρχει μια σχέση αριθμού κρουσμάτων με τον πραγματικό πληθυσμό και το βασικότερο είναι να δούμε ποια είναι η εικόνα μέσα στην κοινότητα. Για παράδειγμα, στην Κρήτη έχουμε διάσπαρτα κρούσματα σε όλο το νησί. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος πανικού. Από τις ιχνηλατήσεις προκύπτει ότι έχουμε μεγάλο αριθμό στενών επαφών high risk και όχι low risk. Μέσα από τις ιχνηλατήσεις αυτών των 33 και των στενών τους επαφών προκύπτει και μεγάλο ποσοστό μετακίνησης από περιφερειακή ενότητα σε περιφερειακή ενότητα», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς στην προσπάθειά του να εξηγήσει τα κριτήρια κάτω από τα οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις.

«Κάθε βράδυ βρισκόμαστε και αναλύουμε τα κρούσματα που υπάρχουν. Αναλύουμε τα δεδομένα που υπάρχουν. Μαζί με την ομάδα του EVA, αλλά και με την ομάδα του κ. Τσιόδρα και των εξαίρετων εμπειρογνώμων μας και των επιδημιολόγων, καθορίζουμε την επόμενή μας κίνηση. Αρα είναι μία σύνθετη διαδικασία, που βασίζεται σε πολλά διαφορετικά κριτήρια και δεδομένα, με μοναδικό γνώμονα να μην υπάρχει η οποιαδήποτε περίπτωση λήψης μέτρων τα οποία ουσιαστικά να μη δώσουν αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση όμως, σας ξαναλέω ότι τα χαρακτηριστικά μιας περιοχής με 50 κρούσματα σε σχέση με μια άλλη περιοχή με άλλα 50 κρούσματα δεν είναι πάντα τα ίδια», πρόσθεσε.

Ενεργά κρούσματα και εστίες

«Πρωταθλήτρια» στα ενεργά κρούσματα είναι η Κεντρική Μακεδονία, με τη Θεσσαλονίκη να συγκεντρώνει τα περισσότερα περιστατικά του συνόλου της περιφέρειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες ο κ. Χαρδαλιάς και προκαλούν έκπληξη, δεδομένου ότι η Αττική συγκεντρώνει πολύ περισσότερα κρούσματα της Covid-19 συνολικά, στην Κεντρική Μακεδονία είναι ενεργά 478 κρούσματα, από τα οποία τα 229 στη Θεσσαλονίκη. Αντίθετα, 406 περιστατικά είναι ενεργά στην Αττική, εκ των οποίων τα 176 στον Δήμο Αθηναίων.

Οι γνωστές τις τελευταίες ημέρες εστίες κορωνοϊού εξακολουθούν να… επιμένουν. Σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή των χθεσινών περιστατικών, από τα 82 της Αττικής, τα δέκα προέρχονται από το νησί του Πόρου. Οπως προκύπτει από πληροφορίες, ο Πόρος μέχρι και χθες μετρά περίπου 48 περιστατικά με Covid-19.

Σημειώνεται ότι τα στελέχη των υγειονομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής συνεχίζουν στον Πόρο και την Τροιζηνία τους ελέγχους διατήρησης των μέτρων προφύλαξης από την Covid-19. Επιπλέον, συνεργεία της περιφέρειας προχώρησαν σε απολυμάνσεις δημόσιων κτιρίων στους δύο δήμους.

«Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, λόγω της υγειονομικής κρίσης, συμβάλλουμε με όσα μέσα διαθέτουμε ώστε να μη νιώθει κανένας πολίτης απροστάτευτος», επισημαίνει με δήλωσή του ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης και προσθέτει: «Ολοι μαζί δίνουμε τη μάχη για την καλύτερη θωράκιση της Αττικής μας και την ανακούφιση φορέων και πολιτών που πλήττονται. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό τους έμπρακτα. Για εμάς η διασφάλιση της προάσπισης της υγείας των πολιτών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα».

Πέντε από το σύνολο των 196 κρουσμάτων προέρχονται από τη Χαλκιδική, επίσης συρροή περιστατικών, περιοχή στην οποία δεκάδες κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε εργοστάσιο. Στη Λάρισα προστέθηκαν χθες ακόμη επτά κρούσματα. Υπενθυμίζεται ότι ο Αμπελώνας Λάρισας ήταν η δεύτερη περιοχή, μετά τον Πόρο, με «μίνι» lockdown μετά τη διασπορά που προκλήθηκε από πάρτι γάμου.

Από τέσσερα νέα περιστατικά κατέγραψαν η Φλώρινα (τα οποία συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας) και η Αργολίδα. Η τελευταία είχε ημέρες να εμφανιστεί στο «χάρτη» των κρουσμάτων.
Συνολικά, οι νέες μολύνσεις «απλώνονται» σε 23 περιφερειακές ενότητες της χώρες, σε σχέση με 19 όπου εντοπίζονταν τα προχθεσινά 126 κρούσματα.

Πιο αναλυτικά, και εκτός των παραπάνω, καταγράφηκαν: Από δύο κρούσματα σε Εβρο, Εύβοια, Καρδίτσα, Ημαθία, Καβάλα, Κεφαλλονιά, Κυκλάδες, Πέλλα και Πιερία, ενώ από ένα κρούσμα δηλώθηκε σε Βοιωτία, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κόρινθο, Ξάνθη, Τρίκαλα, Αιτωλοακαρνανία.

Τα «εισαγόμενα»

Οσον αφορά στα «εισαγόμενα» περιστατικά, χθες ανήλθαν σε 26 και πιο συγκεκριμένα είκοσι εξ αυτών εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας και έξι προσήλθαν αυτοβούλως για εξέταση και αποδείχθηκαν θετικοί.

Η αύξηση των τελευταίων ημερών που παρατηρείται και στις πύλες εισόδου οδήγησε προχθές κυβέρνηση και ειδικούς να ανακοινώσουν αυστηρότερες προϋποθέσεις προκειμένου να εισέλθει κάποιος στη χώρα.

Μοριακό αρνητικό τεστ έως 72 ωρών πριν από το ταξίδι πρέπει να υποδεικνύουν από την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Αυγούστου, οι ταξιδιώτες από τη Σουηδία, την Τσεχία, το Βέλγιο, την Ισπανία και την Ολλανδία. Η ίδια ακριβώς διαδικασία ισχύει από σήμερα και για ταξιδιώτες από τη Μάλτα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας εξήγησε ότι παρατηρήθηκε αυξητική τάση σε όσους ανευρίσκονται θετικοί από τους ελέγχους στα αεροδρόμια και προέρχονται από τις παραπάνω χώρες. Σημείωσε, όμως, ότι η υποχρέωση επίδειξης αρνητικού μοριακού τεστ δεν ισχύει για παιδιά έως δέκα ετών τόσο για τις πτήσεις όσο και για διέλευση στην Ελλάδα από τα χερσαία σύνορα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από την 1η Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου διεξήχθησαν συνολικά στα σημεία εισόδου της χώρας 266.116 έλεγχοι σε σύνολο 2.162.251 εισερχομένων στη χώρα. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από το σύνολο των παραπάνω ανέρχονται έως και τις 9 Αυγούστου σε 508. Από αυτά, 164 είναι ακόμα ενεργά, 243 έχουν επιστρέψει στη χώρα προέλευσής τους και 101 είναι πλέον μη ενεργά και παραμένουν στην Ελλάδα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο symvaineitwra.gr

πηγή : eleftherostypos.gr

Close